top of page

839

HET JUFFERSHOF

DEVENTER

2024

VBN VASTGOED

APPARTEMENTEN, WINKELS, MUSEUM

Dit project betreft de transformatie van een voormalige bibliotheek naar een multifunctioneel complex met een museum, kantoren, winkels en 18 appartementen. Het vraagt om een delicate balans tussen stedelijk wonen, publieke functies en respect voor het rijksmonument, terwijl de rijke architectonische kwaliteit die de binnenstad van Deventer verdient, behouden blijft.

Wij geloven dat ontwerpen en bouwen in een historische binnenstad zoals Deventer een morele plicht met zich meebrengt: het moet met liefde en aandacht gebeuren. De aantrekkingskracht van onze binnenstad ligt in de rijke detaillering en het voelbare vakmanschap. Deze verantwoordelijkheid hebben wij altijd serieus genomen, en het heeft ons gedreven om zorgvuldige keuzes te maken.


De zoektocht naar een aangename woonplek leidde tot de creatie van een nieuwe, hoogwaardige binnentuin. De oorspronkelijke gevels aan de Kleine Overstraat waren sober en sloten niet aan bij de levendige straat vol karakteristieke kleuren en composities. De 'melodie' van de straat stopte abrupt bij de jaren 60-gevels, waardoor dit deel vergeten was. Daarom hebben we een lang ontwerpproces doorlopen om de karakteristieke sfeer van de Kleine Overstraat door te trekken tot aan de Brink. We verwijderden de buitenste laag van de gevel en verdeelden deze in zeven kleinere, elk met hun eigen kleuren en composities.

De vernieuwde gevels herstellen de historische variatie en brengen leven terug in dit vergeten deel van de stad. Het stadshof en de subtiele mix van historiserende en hedendaagse architectuur versterken de unieke charme van Deventer en verhogen de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de binnenstad. Het resultaat is een architectonisch hoogtepunt dat goed wordt ontvangen door passanten en een enorme meerwaarde biedt voor de stad.

Door minder terug te bouwen, hebben we ruimte gecreëerd voor lucht, licht, groen en intimiteit, met als resultaat een stadshof dat als oase van rust dient in de drukke binnenstad. Dit hof biedt niet alleen een plek van ontmoeting—alle woningen zijn bereikbaar via deze collectieve ruimte—maar fungeert ook als een gedeelde tuin voor de bewoners. In plaats van grotere, duurdere woningen, hebben we bewust gekozen voor kleinere, betaalbare eenheden, waardoor het hof een gezamenlijke buitenruimte wordt met vrij uitzicht naar het zuiden.

Echter is het ontwerpproces, gedreven door vakmanschap, cruciaal voor het eindresultaat. De initiatiefnemer, tevens aannemer, speelde een sleutelrol in de gevelafwerkingen, wat leidde tot unieke toevoegingen. Het ontwerpproces werd gestuurd door het bouwproces zelf, waarbij we onze plannen voortdurend aanpasten om de architectuur naadloos te laten aansluiten op wat zich gaandeweg vormde. Dit vergt een ongedwongen houding van zowel initatiefnemer als architect. Dit maakt het prcoes een stuk complexer maar vooral ook een stuk leuker.

bottom of page